Siirry sisältöön

Sukujuhlat

Sukutapaamiset:
I Sukutapaaminen 

Aluksi vähän tietoa miten tämä Pesämaan suvun tutkiminen lähti liikkeelle. Kalle Pesämaa laittoi Sakari Pesämaalle sähköpostia, että mitä hän tietää Pesämaan suvusta. Sakari lähetti Kallelle Ylivieskan kirkkoherranviraston tekemän alustavan sukuselvityksen. Tämä oli lokakuussa 1998. Siitä alkoi Kallella kipinä alkaa tutkimaan sukua. Tietoja alkoi kertyä ja vuoden 2001 alkupuolella Sakari ja Kalle alkoivat miettiä ensimmäistä sukutapaamista. Ensimmäinen tapaaminen pidettiin Oulussa Pikkaralassa Sakari Pesämaan kotona kesällä 2001. Siellä oli noin kymmenen henkilöä kokoontuneena. 

II Sukutapaaminen 

Toinen tällainen tapaaminen pidettiin Huhmarin Metsärannassa heinäkuun 21 pv 2002. Metsärantaan oli kokoontunut 17 sukuun kuuluvaa henkilöä. Keskustelun tuloksena päätettiin jatkaa Kalle Pesämaan aloittamaa suvun historian tutkimista ja aivan erityisesti korostettiin sitä, että suusanallista ja kuvallista aineistoa suvun vaiheista kerätään ja tallennetaan tuleville sukupolville. Päätettiin myös, että Pesämaan sukuseuran perustaminen ja sukujuhlan järjestäminen pannaan alustavasti vireille ja sitä varten valittiin toimikunta, johon valittiin: Kalle Pesämaa, Sakari Pesämaa, Martti Mäki, Eini Raudaskoski, Matti Pesämaa, Erkki Rauhala, Eero Myllykangas ja Pasi Sorvoja. 

Valittu sukutoimikunta aloitti heti työt. Sukututkimusta Kalle Pesämaa jatkoi ja sai tutkimuksen valmiiksi 2003 kevään aikana. Sukujuhlan pitopaikaksi valittiin Ylivieskassa sijaitseva Raudaskylän Opisto ja juhlan ajankohdaksi 10.8.2003. Koska sukututkimus oli jo 2002 hyvällä mallilla päätettiin tehdä sukukirja. Sukukirjaan pyydettiin vuoden 2003 keväällä sukuun kuuluvilta valokuvia, tarinoita ja muisteluksia. Niitä tulikin ihan mukavasti. Sukukirja painettiin Gummeruksen Kirjapainossa Saarijärvellä ja kirja julkaisiin virallisesti sukujuhlassa, jossa kirjat luovutettiin tilaajille. Sukujuhlasta ilmoitettiin suvulle kirjeitse ja Sanomalehti Kalajokilaaksossa. 

I Sukujuhla 

Suvun I sukujuhla pidettiin Raudaskylän Opistolla 10.8.2003. Ennen juhlan alkua saivat ihmiset käydä tutustumassa suvun kantaisän Heikki Pesämaan kotitaloon Pesälään, jossa talon nykyinen omistaja Eero Myllykangas esitteli talon historiaa. Pesälään tutustui yli 50 henkilöä. Sukujuhla alkoi ruokailulla klo 11. Varsinainen sukujuhla alkoi suvivirrellä.

Musiikkiesityksistä vastasivat Nikkolan veljekset Leo ja Tuomo sekä Tuomon poika Teemu. Leo lauloi, Tuomo soitti pianoa ja Teemu soitti selloa. Armi Myllykangas ja Gisella Pesämaa lauloivat ja esittivät sketsin. Tervehdyssanat esitti Sakari Pesämaa ja historiikkiesityksen Kalle Pesämaa. Juhla loppui maakuntalauluun. Heti juhlan jälkeen pidettiin sukukokous. 

Kokouksessa valittiin uusi sukutoimikunta. Tavoitteena oli, että uuteen sukutoimikuntaan tulisi jokaisesta sukuhaarasta yksi edustaja. Valitettavasti tämä ei toteutunut. Liisan haarassa ei ollut kiinnostuneita tulemaan toimikuntaan. Toivotaan, että tulevaisuudessa toimikunnassa olisi myös Liisan haarasta jäsen. 

Uuteen sukutoimikuntaan valittiin Eero Myllykangas ja Eini Raudaskoski Ylivieskasta, Kalle Pesämaa Raahesta, Sakari Pesämaa ja Erkki Rauhala sekä Mauri Partala Oulusta, Reijo Peltola Oulaisista sekä Matti Pesämaa Eskilstunasta. Varajäseneksi Einille Pasi Sorvoja Ylivieskasta sekä myöhemmin sukutoimikunnan kokouksessa Matille varalle Vesa Kariniemi Sievistä. Sukujuhlaan osallistui noin 210 ihmistä.